NTR Documentaire

Boksen op Zuid

Boksen op Zuid is een vierdelige documentaireserie over de (on)mogelijkheden om het leefklimaat in Rotterdam-Zuid te veranderen. Een jaar lang volgde ik samen met documentairemaker en cameraman Roy Dames de ontwikkelingen in de politiek én boksschool Boxing '82.

Beeld uit de serie: Jaap van Dok (84) alias ‘opa Hekkie’ in de boksschool.

Rotterdam-Zuid heeft me altijd gefascineerd, omdat de contrasten zo groot zijn. De Kuip deelt het blikveld met de grootste moskee van Nederland met minaretten van 50 meter. Hetzelfde geldt voor peperdure woontorens en kleine arbeiderswoningen in volkswijken. Historisch gezien kampt Rotterdam-Zuid met achterstanden die hun gelijke in Nederland niet kennen. En toen was er - we schrijven 2012 - weer een nieuw plan: het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid. Zou het werken?

Samen met Roy Dames volgde ik een jaar lang de politieke ontwikkelingen. We spraken onder meer met burgemeester Aboutaleb en Marco Pastors, de directeur van het Nationaal Programma. En natuurlijk met de mensen waarover het gaat: de inwoners van Rotterdam-Zuid. Dat deden we vanuit Boxing '82, een boksschool in Rotterdam-Zuid waar ‘iedereen’ samenkomt. We filmden oprichter Frans van den Heerik en drie van zijn boksers: Jalal, Hasan en Jaap. Boksen op Zuid werd in 2013 door de NTR en RTV Rijnmond uitgezonden.

Hieronder is een aantal afleveringen te zien.